tirsdag 14. september 2010

Den lille forskjellen som ble en bestselger


Vi kjenner alle til historien om Walt Disneys mesterverk, Askepott. Eventyret svært få har blitt fortalt på sengekanten, derimot, er historien om den gangen den gode feen utstyrte Askepott med en manns tankegang og instinkt fremfor en ballkjole og et par glassko.

Det er omtrent nå Askepott tørker tårene, tar på seg bootsene og stjeler en hvit hest. Hun ankommer slottet med vind i håret og en dunst av hest svevende rundt seg. Hun får øye på prinsen, grer fingrene gjennom håret med en likegyldig bevegelse og ber han opp til dans med et skjevt smil om munnen. Hun har behagelige sko og de danser i timevis uten stans. Klokken passerer tolv uten at Askepott bryr seg, for det å passe tiden er verken interessant eller prioritert akkurat nå. Hun tar farvel med prinsen halv fem om morgenen og fordi hun kledde seg etter komfort og ikke utseende, sitter skoene hennes godt på og hun unngår å måtte traske hjem med bare én sko. Hun ser heller ikke vitsen med en mystisk sorti, hun er fullt klar over at hun er drømmekvinnen og at prinsen knapt kan vente med å se henne igjen.

Når Askepott kommer hjem, tar hun frem en plastpose og pakker de eiendelene hun vil få bruk for: en sliten tannbørste og et skift med undertøy. Før hun slenger ytterdøren igjen med all sin kraft på vei ut, roper hun ut beskrivelser av stemoren og stesøstrene sine som er langt fra passende å skrive ned i en skolesammenheng som denne. Hun tar den stjålne hesten, rir opp til slottet, frir til prinsen og flytter inn.

Walt Disney kjente selvfølgelig til dette stuntet fra den gode feen, men han var en dreven forretningsmann og visste hvilken versjon folk ville ha. Foretrekker vi nå, 60 år senere, fortsatt Disneyversjonen av Askepott?

Picture from http://www.vintagetshirtstore.com/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar